+ Reply to Thread
Results 1 to 4 of 4
  1. Member
    Join Date
    Sep 2003
    Posts
    42

    Certifications
    VCP5-DCV,MCSE: Server 2012, MCITP: Enterprise Admin, MCSE: Server 2003, Network+
    #1

    Default Mail Enabled Users - Disabling account - stop mail?

    Just revising for 70-284 and my reference book (MS Press Book) states that you can use mail enabled users as follows to give contracters email addresses in your organization:


    ----------------
    Create an AD user account and associated exchange mailbox in your org

    Disable the user account but configure a mail forward the contracters personal external address
    --------------

    Is this possible - i thought that when you disable a users account any mail coming in to the associated SMTP address is bounced??

    Thanks

    Paul
    Reply With Quote Quote  

  2. SS -->
  3. Senior Member
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Houston
    Posts
    429

    Certifications
    CCNA; ITIL; MCSA/MCSE 2000/2003:Messaging
    #2
    Because the mailbox store is still available until you delete it...
    Reply With Quote Quote  

  4. Member
    Join Date
    Sep 2003
    Posts
    42

    Certifications
    VCP5-DCV,MCSE: Server 2012, MCITP: Enterprise Admin, MCSE: Server 2003, Network+
    #3
    I ask because where I work we tend not to disable user accounts after people leave (cus their mail bounces) - we change their passwords instead.

    I understand the mailbox store is still there but if the account object is disabled - does mail not get rejected?

    Your answer didnt really answer my question I'm afraid.
    Reply With Quote Quote  

  5. Member
    Join Date
    Sep 2003
    Posts
    42

    Certifications
    VCP5-DCV,MCSE: Server 2012, MCITP: Enterprise Admin, MCSE: Server 2003, Network+
    #4
    found this - sounds like i'm not the only one experiencing this issue:

    http://www.windowsitpro.com/Articles...rticleID=40746

    Troubleshooter: Receiving Mail from Disabled AD Accounts

    Paul Robichaux
    InstantDoc #40746
    January 2004

    We've disabled several Active Directory (AD) accounts for which we still want to receive email. Unfortunately, when we send test messages to these accounts, the messages generate nondelivery reports (NDRs). How can we fix this behavior?

    Although you can't use disabled accounts to log on to the domain, these accounts should still be able to accept inbound email. The fact that some of these accounts won't accept email makes me suspect that you originally migrated these accounts from Exchange Server 5.5. Exchange 5.5 accounts that you migrate and then disable sometimes lose their ability to accept mail. The simplest cure is to open the Microsoft Management Console (MMC) Active Directory Users and Computers snap-in, edit the user account's security properties, then remove and re-add the security descriptor for the SELF pseudo-account.


    Reader Comments

    Is there a particular setting that controls this behavior? Our entire domain was upgraded from Exchange 5.5, and whenever I disable ANY account, it results in bounced mail. Removing and re-adding the SELF account to (in our case) 900 accounts is ridiculous. And I haven't tested this yet, but I don't think this behavior is only occurring to migrated accounts. I think that even the newer accounts bahave the same way when disabled (although I'll be testing that theory in the very near future.)
    Michael Koch -December 09, 2003

    We have a new W2K domain and a new Exchange 2000 server environment. When we disable AD accounts all mail for those accounts bounce. The articels makes it sound like this is not normal. Do I really have to go in and modify the Exchange permissions for the SELF account every time? Shouldn't this be the default for Exchange 2000?
    Nick Estes -January 22, 2004

    I have the same probelm that once I disable an account 2 hours later when I send the user emails I get NDR. I never had Exchange 2003 and I can replicate this issue with every user even new one. How can we fix this behavior?
    Gady Margalit -March 08, 2004

    I was experiencing the same issue. Finally called Microsoft PSS; they have a tool called "NoMAS" that will fix the issue. Once I ran the tool the errors cleared up.
    mattbrowncamden -December 01, 2004
    Reply With Quote Quote  

+ Reply to Thread

Social Networking & Bookmarks